Nieuwe daken

Van september tot nu waren de daken de belangrijkste focus van het werk op Ter Beemt. Alle units vroegen een andere aanpak, lees maar mee hieronder.

Poorthuis en herenhoeve gaan samen onder één dak. De bestaande dakstructuur bleek nog goed intact te zijn. Zeer mooie spanten bleken onder de platen te zitten. De asbest leien werden verwijderd en een nieuw onderdak in houtvezelplaten werd gelegd door Dries, Cédric en hun helpers. Volgende week wordt gestart met de dakpannen!


Voor de Stokerij was de schouw de grootste uitdaging. Leg maar eens een nieuw dak als er een schouw van ettelijke meters boven je uit toornt... Dankzij de nodige stabiliteitsstudie van Bast architecten en zware werken van Jo, Vanessa en familie staat de 'kerktoren' van Ter Beemt nog steeds recht :-). De nieuwe dakspanten werden op een luttele drie dagen door aannemer Roos gelegd. Daar ging natuurlijk wel veel voorbereidingswerk aan vooraf: heropmetsen van delen van de muizentand aan de dakrand, gieten van een ringbalkje,...  


Hier 3 helden die in de weekends aan de collectieve delen werken. Deze unit, 'Graanzolder' genaamd, wordt een gemeenschappelijk zaaltje en op het gelijkvloers komt onze collectieve pelletketel. Vooraleer een nieuw dak gelegd kan worden moeten natuurlijk eerst de bestaande pannen weggehaald worden, alsook kepers en gordingen. Dat is wat de 3 mannen hier doen.


In het 'Noordhuis' waren er veel voorafgaande ruwbouw werken vooraleer met het dak kon worden gestart: druklaag storten op bestaande troggewelven, historische kelders leegpompen (20.000 liter beer werd aangetroffen!) en weer vullen met stabilisé,... De toekomstige bewoners mochten best veel geduld hebben. 
Steeds met intensieve vakkundige begeleiding van aNNo architecten en MVC!  


Het dak van het Wagenhuis is naast zeer knap, ook een beetje bijzonder. Onderaan de nieuwe dakstructuur bevestigde Peter rietmatten. Van bovenuit werd het dak gevuld met kalk-hennep isolatie. We maken over kalk-hennep binnenkort eens een blogpost-special (hé, Peter :-))


En hierbij nog het dak van unit Schuur dat uittgetimmerd werd met I-liggers. Deze liggers van onze geweldige leverancier Eurabo zijn nog steeds een mooie energiezuinige oplossing voor dakconstructies. De flenzen zijn van massief hout, de lijfplaat in OSB is erin verlijmd. Zo wordt 60% hout bespaard tegenover vol massieve liggers. Je kan er ook grote overspanningen mee maken en door hun lichte gewicht zijn ze interessant voor renovaties.
Met dank aan de mannen van Lab15 voor het werk aan op winterse regendagen.  



Hoekhuis en Fietsenberging zijn de volgende units aan de beurt. Hier beperkt het werk zich gelukkig tot het leggen van nieuwe pannen.